top of page

Navigera med lätthet: Konsten att skylta rätt i offentlig miljö.


Bild: Portal med hänvisningar som välkomnar besökare till Globenområdet


Att hitta rätt i en okänd miljö kan vara en utmaning för de flesta av oss. Oavsett om vi befinner oss på en stor flygplats, ett sjukhus, en universitetscampus eller bara letar efter vägen till närmaste café i en främmande stad. Behovet av vägledning alltid närvarande och det är här wayfinding kommer in i bilden.


Vad är wayfinding?

Wayfinding eller hänvisningsskyltning är konsten att använda skyltar och visuell information för att hjälpa människor att orientera sig och navigera i en given miljö. Det är en viktig del av arkitekturen och designen av både offentliga och privata platser. Målet är att göra det enklare för människor att hitta sina destinationer på ett snabbt och enkelt sätt.


Historia och Utveckling

Historien om wayfinding sträcker sig långt tillbaka i tiden, men det var under 1900-talet som det utvecklades till en egen disciplin. Det var främst inom flygindustrin och på stora internationella flygplatser som behovet av effektiv skyltning blev extra tydligt. Arkitekter och designers började utveckla skyltsystem som hjälpte människor att hitta sin väg på stora komplexa platser och områden.


Med tiden har wayfinding blivit alltmer sofistikerad, med användning av färger, symboler, och pilar för att leda vägen. Digital teknik har också blivit en integrerad del av många wayfinding-system, vilket gör det möjligt att erbjuda realtidsinformation och interaktiv vägledning.


De grundläggande principerna för wayfinding

Effektiv wayfinding bygger på några grundläggande principer:

  1. Tydlighet och Enkelhet: Skyltarna bör vara enkla att förstå och inte överväldiga användaren med information. Klara och tydliga symboler och pilar hjälper till att undvika förvirring.

  2. Enhetligt: Det är viktigt att använda samma typografi, färger och symboler genom hela wayfinding-systemet för att skapa en enhetlig upplevelse och tillhörighet.

  3. Placering: Skyltarna bör placeras där de är som mest behövda och där de är synliga för användarna. Det är viktigt att tänka på användarens synlinje och rörelsemönster.

Wayfinding i vardagen

Vi stöter på wayfinding på många olika platser. När vi går in i ett köpcentrum, på en tunnelbanestation eller besöker ett museum så hjälper skyltar oss att hitta vägen. Det kanske är något som vi tar för givet, men det är trots allt en viktig del av upplevelsen när vi besöker en ny plats. Wayfinding har också en betydande roll inom hälso- och sjukvårdssektorn. På sjukhus och vårdinrättningar kan rätt skyltning vara avgörande för att patienter och besökare ska hitta sina destinationer snabbt och enkelt.


Bild: Navigeringspylon med statiska pilar samt digital skärm för dynamiska budskap


Samanfattning

Wayfinding är en konst och en vetenskap som hjälper oss att navigera i komplexa och okända miljöer. Det påverkar vår upplevelse av platser och gör det möjligt för oss att känna oss trygga och orienterade. Genom att använda principerna för tydlighet, enhetlighet och placering kan vi skapa effektiva wayfinding-system som gör det enklare för oss att hitta våra mål. Så nästa gång du ser en skylt som pekar dig i rätt riktning. Kom ihåg att det är resultatet av noggrann planering och design som hjälper dig att navigera till ditt mål.


Titta gärna på bilderna här nere för exempel på ett par av de wayfinding-projekt vi har levererat!


Vi hjälper dig gärna med ditt wayfinding projekt. Tveka inte att kontakta oss.
12 visningar

Comments


bottom of page